Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Απο την συνάντηση της Τρίτης 27/4

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως τις σχεδιαζόμενες δράσεις για το τριήμερο 4 – 6 Ιουνίου. 
Καταλήξαμε στο κείμενο της Επιστολής με την οποία θα καλούμε τις Δημοτικές Κινήσεις, Φορείς και Κινήσεις Πολιτών της πόλης μας, να λάβουν μέρος στην ημερίδα της 6ης Ιουνίου και να καταθέσουν τις θέσεις τους στα θέματα που θα αναπτυχθούν.
Ενημερωτικά, θεματικοί άξονες για οποίους θα αναζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις είναι καταρχήν οι εξής:

1. Ποικίλο όρος (Προστασία - Αναδάσωση)
2. Αστικό πράσινο (Πλατείες – Πεζοδρόμια - Δενδροστοιχίες)
3. Κυκλοφορικά προβλήματα (Μετρό - Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο - Στάθμευση)
4. Χρήσεις γης (Εμπορικό κέντρο - Καταστήματα αναψυχής – Κατοικίες - Νομικό Πλαίσιο)
5. Χωροθέτηση σημαντικών λειτουργιών πόλης (Δημαρχείο - Μετρό)

- Υιοθετήσαμε ομόφωνα πρόταση του Α. Μηλιώνη και στην ημερίδα θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΟΥΡΟ, δασάρχη της Πάρνηθας ως ελάχιστη αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του.

- Συζητήσαμε και ασπαστήκαμε την –όπως είχαμε αναφέρει την προηγούμενη Τρίτη- έξυπνη, χιουμοριστική και πολύχρωμη ιδέα, του Μηλιώνη στον οποίο ανατέθηκε η υλοποίησή της. Ιδέα έκπληξη που είναι ενταγμένη στην προγραμματισμένη για το Σάββατο 5 Ιουλίου, διαμαρτυρία μας για την τσιμεντοποίηση της νέας πλατείας στην Ηρώ και όχι μόνο.

 Ενημερωθήκαμε για την απάντηση που δόθηκε από την αρμόδια υπουργό, στην επερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης για το θέμα της κάμπιας. Περιληπτικά, η απάντηση είναι ότι ήδη έχει δοθεί η έγκριση και έχει ανατεθεί στο δασαρχείο του Αιγάλεω η υλοποίηση που προγραμματίζεται για τον επόμενο Οκτώβρη. Συμφωνήσαμε να παρακολουθούμε το θέμα, γι’ αυτό και θα κάνουμε μια επαφή με το δασαρχείο και τον ΑΣΔΑ.

Όπως συμβαίνει κάθε φορά, έτσι και σε αυτή την συνάντηση, η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Και δεν είναι μόνο θέματα επικαιρότητας που εκ των πραγμάτων πρέπει να συζητηθούν εκτός ατζέντας, αλλά πάντοτε υπάρχουν ιδέες και προβληματισμοί από τους συμμετέχοντες που πέφτουν στο τραπέζι και είναι αλήθεια ότι όχι μόνο αποτελούν τροφή για το μυαλό, αλλά έχουν ενδιαφέρον και χρίζουν συζήτησης.
Έτσι λοιπόν τέθηκαν θέματα που συζητήθηκαν χωρίς να καταλήξουμε, παρά μόνο ότι θα συζητηθούν σε επόμενες συναντήσεις.
Ο Μηλιώνης στην πρόταση του για την αναφορά στον ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΟΥΡΟ, προέκτεινε την σκέψη του στην καθιέρωση, σε ετήσια βάση, ημερίδας με περιβαλλοντικά θέματα που θα φέρει το όνομα του Ντούρου.
Τροφή για σκέψη, αναζήτηση και προβληματισμό αποτελεί η ιδέα να δούμε κάτω από άλλο πρίσμα τις αναδασώσεις. Λίγο - πολύ, από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα οι αναδασώσεις έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Όχι μόνο από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν και τα πιθανόν αλλότρια σχέδια που κρύβονται, αλλά κυρίως από αυτήν καθ’ αυτήν την αποτελεσματικότητα. Ο προβληματισμός είναι στην κατεύθυνση του πως θα γίνουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές οι επεμβάσεις αναδάσωσης στο Ποικίλο. Μια ιδέα – πρόταση – πιθανότητα είναι η αλλαγή τύπου δέντρων που από κωνοφόρα, που κατά κόρο φυτεύονται σήμερα, σε τύπους προσαρμοσμένους στις ιδιαιτερότητες του βουνού μας (έδαφος, μικροκλίμα κλπ.). Αυτό ίσως να αποτελέσει το αντικείμενο μιας εκτεταμένης συζήτησης με ειδικούς.
Τέλος, άλλο ένα θέμα που μας απασχόλησε αφορά την πιθανή(?) ανέγερση σχολικού κτιρίου σε χώρο που κατ’ άλλους είναι αποχαρακτηρισμένος, κατ’ άλλους όχι. Αυτό το θέμα το παραπέμψαμε σε επόμενη συνάντηση, γιατί υπάρχει ασάφεια και έλλειψη εμπεριστατωμένης γνώσης όχι μόνο όσον αφορά τον χαρακτήρα του χώρου, αλλά και για αν όντως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, από πού εκπορεύεται, ποιος είναι ο φορέας που αποφασίζει και ποιος υλοποιεί. Άλλωστε υπάρχει και μια κοινωνική διάσταση που πρέπει να λάβουμε υπόψην μας, μιας και η ανάγκη για σχολικές στέγες στη πόλη είναι υπαρκτή. 


Φ. Χαλκιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου