Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Τελειώνει η διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους στην Αττική

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος της Πετρούπολης έχει ζητήσει από τον Μάϊο του 2011 να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ώστε να αντιδράσει η τοπική κοινωνία έγκαιρα και όχι να τρέχει πίσω από τετελεσμένα γεγονότα. Όλα δείχνουν ότι προκρίνεται η καύση των απορριμάτων και στο υπερκορεσμένο κύτταρο της Φυλής. Ο προγραμματισμός του ΥΠΕΚΑ μιλάει για 20-25 χρόνια λειτουργίας εργοστασίου επεξεργασίας, όταν η επιστημονική κοινότητα, φορείς και κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας απαιτούν, χρόνια τώρα, το κλείσιμο της χωματερής στα Άνω Λιόσια - Φυλή.
Ο Δήμαρχος ζήτησε πίστωση χρόνου να μελετήσει το θέμα. Ας ελπίσουμε ότι η πόλη και η Διοίκησή της θα ενεργήσουν έγκαιρα.
Διαφορετικά, ας δώσουμε από τώρα ραντεβού με τις διοξίνες, τα φουράνια και τις υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών καθαριότητας....

Κατασκευή- λειτουργία 4 μονάδων από ιδιώτες σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα. Οριστικοποιήθηκε η προκαταρκτική προκήρυξη του διαγωνισμού σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ.

Σε νέα εποχή περνάει πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με κυριότερα χαρακτηριστικά, τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών τερματίζοντας την κυριαρχία των Δήμων αλλά και του ΕΣΔΚΝΑ και το ότι πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων πλέον μοιράζεται στα τέσσερα με την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό.

Το σχέδιο προκαταρκτικής προκήρυξης οριστικοποιήθηκε, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος και οι επικεφαλής της Περιφέρειας Γ. Σγουρός και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Η. Λιακόπουλος.

Όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι γενικοί όροι του διαγωνισμού θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και θα αναρτηθεί στο Ιντερνετ για διαβούλευση με τους υποψήφιους επενδυτές από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.. Θα ακολουθήσει έως το τέλος του έτους η προκήρυξη του διαγωνισμού με στόχο τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα στο 2014.

Το έργο συγκεκριμένα, αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και 20-25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή, τα Ανω Λιόσια, την Κερατέα και το Γραμματικό. Η συνολική δυναμικότητα των τεσσάρων μονάδων είναι 1.350.000 τόνοι ετησίως. Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος επέλεξε να αφήσει ανοιχτό στις προτάσεις των υποψηφίων αναδόχων την επιλογή των τεχνολογιών.

Στο οικονομικό σκέλος, το έργο θα κατασκευαστεί με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα έχει προϋπολογισμό περί τα 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ελληνική (δηλαδή κοινοτική) συμμετοχή θα είναι τα 140 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας, υπολογίζεται στο 1-1,5 δισ. ευρώ.


Πηγή: Westview-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου