Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Τρέχουν τώρα για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική

  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕστα ΝΕΑ : Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011
Νέο αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για τη δρομολόγηση - χωρίς άλλες καθυστερήσεις - ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής αναζητούν τώρα από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Αττικής.
Η προχθεσινή απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό που είχε γίνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών να βρίσκεται στο σημείο μηδέν.
Σε σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) υπό τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού, τονίστηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών έχουν στενέψει επικίνδυνα. Μάλιστα συμφωνήθηκε, μέσα στις επόμενες μέρες, όλο το βάρος να δοθεί στην άμεση μεταβίβαση της αρμοδιότητας του σχεδιασμού της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και στη συγκρότηση του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
Ολες οι πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προκειμένου να υπάρξει γρήγορα «ένα νέο αξιόπιστο και δομημένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών, δράσεων και χρηματοδοτήσεων», το οποίο θα καλύπτει στο σύνολό του το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη, «θα πρέπει πάση θυσία και χωρίς χρονοτριβές να υλοποιηθεί άμεσα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής».
Επίσης, αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών για την εκκίνηση των έργων υποδομής διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής που περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό, καθώς και η καθιέρωση κανόνων διαφάνειας που θα πρέπει να διέπει την όλη διαγωνιστική διαδικασία. Το βέβαιο, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, είναι ότι θα γίνουν από την αρχή νέοι διαγωνισμοί με πολύ σφικτά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή των απαραίτητων έργων σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής θα πρέπει να βασίζεται σε συνδυασμό δράσεων που θα περιλαμβάνουν:
- Την ανακύκλωση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή.
- Την επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης, με τις ανοικτές και δόκιμες τεχνολογίες, που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εύλογο χρονικό διάστημα.
-Την ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου