Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Μια εναλλακτική πρόταση για το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμάτων στην Αίγινα.

Ο Νίκος Χατζηπέρης (εργαζόμενος στο Δήμο Αίγινας στον τομέα της καθαριότητας)  εξηγεί με σπάνια πειστικότητα τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται αλλαγή της φιλοσοφίας, της νοοτροπίας και της πρακτικής όλων μας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμάτων. 

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηπέρη ( στην οποία συμφωνούμε απολύτως) οι κάδοι απορριμμάτων είναι "κουμπαράδες" στους οποίους πετάμε χρήματα και στην συνέχεια πληρώνουμε ακριβά για να τα θάψουμε. (Δείτε το σχετικό βίντεο)
Ο κύριος Νίκος Χατζηπέρης περιέγραψε το βαρύ οικονομικό τίμημα που έχει  η "εξαγωγή" απορριμάτων στο ΧΥΤΑ της Δυτικής Αττικής, καθώς κάθε ημέρα, κατά μέσο όρο, ο Δήμος πρέπει να διαθέτει  2.400 ευρώ. Όσο δηλαδή είναι το κόστος για τα δύο φορτηγά που μεταφέρουν 40 τόνους απορριμάτων στη χωματερή. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, σύμφωνα με την καθημερινή εμπειρία το σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που καταλήγουν στην χωματερή είναι υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Το κέρδος για κάθε τόνο ανακυκλώσιμου υλικού που καταλήγει στην ανακύκλωση είναι 80 ευρώ. Ο κύριος Χατζηπέρης θεωρεί ότι οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης είναι ουσιαστικά "κουμπαράδες" και ότι όσο παραμένουμε στους παραδοσιακούς τρόπος διαχείρισης των απορριμάτων απλά πετάμε χρήματα.
Έκανε επίσης το διαχωρισμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΧΥΤΑ με το σύστημα ανακύκλωσης που λειτουργεί εικοσιτέσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο, ζητώντας από τους κατοίκους της Αίγινας να βγάζουν κανονικά τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους, ενώ παρότρυνε όσους δεν έχουν μπλε κάδους στη γειτονιά τους να ζητήσουν από την υπηρεσία καθαριότητας να τοποθετήσει. Παρόμοια η τοποθέτηση του και για τα κλαδέματα, που καταλαμβάνουν ένα τεράστιο όγκο στο σύνολο των απορριμάτων. Υποστήριξε ότι και εδώ υπάρχει αδικαιολόγητη σπατάλη πόρων, καθώς σε ένα νησί όπως η Αίγινα θα μπορούσε να εφαρμοστεί πολύ εύκολα κομποστοποίηση. Ζήτησε επίσης να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τους επαγγελματίες της Αίγινας και παρέθεσε μια σειρά από προβλήματα των εργαζομένων που αφορούν ζητήματα υγιεινής και υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου