Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Φυλή! Η δική μας Φουκουσίμα          Όχι, η δική μας Φουκουσίμα, η χωματερή της Φυλής, δεν συγκρίνεται, δόξα τω Θεώ με τον, made in Japan, πυρηνικό εφιάλτη, δεν πρόκειται να σκάσει πάνω στα κεφάλια μας, και γι’ αυτό δεν πρόκειται να μας ξυπνήσει από την μακαριότητα του εφησυχασμού. Δεν θα γίνουν εκρήξεις, δεν θα μας ζητήσουν να εκκενώσουμε τις κοντινές κατοικημένες περιοχές.
          Η δική μας Φουκουσίμα, η χωματερή της Φυλής, δεν είναι τσουνάμι ούτε σεισμός είναι ήρεμη δύναμη καταστροφής. Μολύνει 40 χρόνια τώρα το νερό που κυλάει κάτω από το χώμα που πατάμε, μολύνει 40 χρόνια τώρα τον αέρα που αναπνέουμε. Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο επιβαρύνθηκε η υγεία μας και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας,.
          Όχι, η δική μας Φουκουσίμα, η χωματερή της Φυλής, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να «εξυπηρετεί» όλο το λεκανοπέδιο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Δεν πρόκειται ποτέ να «κορεσθεί». Δεν χρειάζεται να θάβουν κάθε χρόνο 2,5 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών. Θα τα «επεξεργάζονται» μέχρι να ξεραθούν και μετά θα τα καίνε μέχρι να ξεράνουν και εμάς με τις διοξίνες στον αέρα και τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.
Δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι πραγματικότητα. Οι άδειες για νέα εργοστάσια, προπομπός της καύσης στην Φυλή, έχουν δρομολογηθεί.
          Όχι, η επιλογή «Όλα τα θάβω - Όλα τα καίω, στην Φυλή» δεν είναι μόνο κίνδυνος θάνατος, δεν είναι μόνο σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων , δεν είναι καν η πιο φτηνή λύση. Εν μέσω κρίσης, σε καιρούς που το ζωνάρι σφίγγει αλύπητα, επιλέγουν να μας φορτώσουν την πιο ακριβή μέθοδο και απορρίπτουν απλές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον, που κοστίζουν 3-4 φορές πιο λίγο και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας,
          Όχι, δεν είναι αργά. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να κερδίσει η λογική και όχι ο εργολάβος. Υπάρχει ακόμα χρόνος να κάνουμε τα βήματα που πρέπει προς την κοινωνία της ανακύκλωσης. Να μειώσουμε αυτά που πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη και να απαιτήσουμε να πληρώνουμε μόνο για όσα πετάμε . Να διαχωρίσουμε στην πηγή τα ανακυκλώσιμα, να κάνουμε λίπασμα από πράσινα υπολείμματα. Μειώνοντας στο ελάχιστο τα υπολείμματα που πρέπει να ταφούν, μπορούμε να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο τις αναγκαίες εγκαταστάσεις διαχείρισης. Να προγραμματίσουμε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, να προστατέψουμε το περιβάλλον για να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία.

Χρόνος υπάρχει! Αρκεί να παρθούν πρωτοβουλίες.

Ο περιβαλλοντικός όμιλος Πετρούπολης :

          Ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την άμεση διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για να συζητηθεί το πρόβλημα.

          Απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε όλες τις συλλογικότητες της πόλης να εξετάσουν τις δυνατότητες κοινών δράσεων.

          Καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη στην γενική συνέλευση του ομίλου, Τετάρτη 6 Απριλίου, 7:30 μμ , Αγίας Λαύρας 37.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου