Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, ζητά το "Ποικίλο"


Όμιλος για το περιβάλλον,
την ποιότητα ζωής
και τον πολιτισμό στην Πετρούπολη
«ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ»


ΠΡΟΣ
-Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης
-Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Πετρούπολης

κ. Πρόεδρε, κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων της Αττικής είναι γνωστό ότι αναζητά λύση εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα αφορά σε όλο το λεκανοπέδιο αλλά η Δυτική Αθήνα έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί και να ενδιαφέρεται περισσότερο από όλους τους άλλους. Ο λόγος είναι ότι πάνω από 40 χρόνια η «γειτονιά» μας είναι ο μοναδικός αποδέκτης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου και όχι μόνο.
Ο χώρος της Φυλής σχεδιασμένος για να απορροφάει το 80 % των απορριμμάτων της Αττικής, δέχεται το 100% των απορριμμάτων της, των νήσων του Αργοσαρωνικού, αλλά και άλλων περιοχών εκτός Αττικής. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής είναι τεράστια και οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων σοβαροί.
Ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ στην Φυλή, είναι περιορισμένος και υπολογίζεται ότι σε 2 ή το πολύ 3 χρόνια θα πρέπει να έχει βρεθεί η εναλλακτική λύση, να σταματήσει η λειτουργία του και να αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα για το χώρο της Φυλής έχουν εγκριθεί:

 Η μεταφορά της λυμματολάσπης από τις εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας με απόφαση του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικράτειας).

 Η ίδρυση δύο νέων μονάδων (μηχανικής διαλογής ΕΜΑΚ ΙΙ και βιολογικής ξήρανσης). Οι δύο νέες μονάδες , μαζί με την υπάρχουσα μονάδα μηχανικής διαλογής (ΕΜΑΚ Ι) που ήδη λειτουργεί στο χώρο, υπολογίζεται ότι καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων που σήμερα οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Φυλής. Η «λύση» αυτή, που προωθείται και από τον ΕΣΚΔΝΑ, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει τελικά στην καύση του συνόλου σχεδόν των αστικών απορριμμάτων. Το γεγονός αυτό, ακυρώνει την διαδικασία ανακύκλωσης και θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική επιβάρυνση.

Εκτός από αυτά

 Η εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ» των γνωστών εργολαβικών συμφερόντων, πρότεινε στον ΕΣΔΚΝΑ την κατασκευή «πιλοτικά» μονάδας αεριοποίησης των απορριμμάτων (μέθοδος θερμικής επεξεργασίας), με συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .Επειδή

όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ευρύτερη περιοχή στην οποία κατοικούμε έχει καταδικαστεί να αποτελεί τον ένα και μοναδικό χώρο υποδοχής τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων και στις επόμενες δεκαετίες,

Επειδή ο υλοποιούμενος σχεδιασμός, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά καταστροφικός αλλά και οικονομικά δυσβάστακτος,

Επειδή πρέπει να αντιδράσουμε, όσο ακόμα δεν είναι αργά

Ζητούμε

να ορισθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα:

Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και λήψη απόφασης για τις δράσεις που πρέπει να υιοθετηθούν.

Πετρούπολη
17 Μαρτίου 2011

Εκ μέρους του ΔΣ του Ομίλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου