Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Στα ΝΕΑ η πρόταση χαρακτηρισμού του ΠΟΙΚΙΛΟΥ ως περιοχή προστασίας της Φύσης

«Πράσινος πνεύµονας; Καταστρέψτε τον»
Φοίβη

Κάποτε υπάρχουν σχισµές που αφήνουν να περάσουν αχτίδες ελπίδας. Ακόµη και στην Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της, καταστρέφει το περιβάλλον της, γκρεµίζει το µέλλον της...

Και υπάρχουν και φορείς, όπως η Διαρκής Κίνηση Κατοίκων Χαϊδαρίου, που αρθρώνουν φωνή επιχειρώντας να σώσουν όσα τόσο εύκολα καταστρέφουµε.

Στον Οργανισµό της Αθήνας (ΟΡΣΑ), µε αριθµό πρωτ. 2881 και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιµατικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ, Γραφείο υπουργού), µε αριθµό πρωτ. 7655, βρίσκεται πρόταση της Κίνησης και φορέων της Δυτικής Αττικής για τον χαρακτηρισµό του οικοσυστήµατος Αιγάλεω - Ποικίλου και της λίµνης Κουµουνδούρου ως «περιοχής προστασίας της φύσης» και την υπαγωγή της σε νοµικό και διαχειριστικό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας.

Στην πρόταση αναφέρονται για πρώτη φορά τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής: Ως προς τη χλωρίδα, έχουν καταγραφεί πάνω από 750 αυτοφυή είδη και υποείδη φυτών – τα 40 προστατευτέα, σύµφωνα µε την ελληνική νοµοθεσία ή ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες. Ως προς την πανίδα, έχουν καταγραφεί 115 είδη πουλιών (πολλά προστατευόµενα), 100 εντόµων, 12 θηλαστικών, 20 ερπετών, 4 αµφίβιων!

Και όµως η περιοχή, σύµφωνα µε την πρόταση, συνεχίζει να υποβαθµίζεται. Αιτίες; Βόσκηση, υλοτόµηση, λατοµεία, δόµηση, ολυµπιακό σκοπευτήριο, οχλούσες βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, εναπόθεση απορριµµάτων, πυρκαγιές.

«Παρά τις κακοποιήσεις», λένε, «το Αιγάλεω - Ποικίλο και η λίµνη Κουµουνδούρου διατηρούν ένα δυναµικό και εξελισσόµενο οικοσύστηµα, µε χαρακτηριστικά τη βιοποικιλότητα, την εσωτερική αλληλεπίδραση και ισορροπία των ειδών».

«Η θέση δε αυτού του οικοσυστήµατος µεταξύ δύο επιβαρηµένων περιβαλλοντικά περιοχών (Λεκανοπέδιο Αθήνας και Θριάσιο Πεδίο)», καταλήγουν, «καθιστά αναγκαία την άµεση λήψη ουσιαστικών µέτρων περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής».

Ακούει κανείς; Ή µόνον η πεζοδρόµηση της Πανεπιστηµίου είναι «οικολογία» κατά τους νόες του αρµόδιου υπουργείου;

1 σχόλιο:

  1. Τα δημοτικά συμβούλια των όμορων Δήμων του Ποικίλου-Αιγάλεω η Νομαρχία Αθηνών Περιφέρεια το 2011 έχουν θέσεις για το ρόλο του Βουνού, αποδέχονται την πρόταση προστασίας που προτείνεται,από το νόμο έχουν συμβουλευτικό λόγο.
    καλή χρονιά πολλές αντοχές για το 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή