Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκωνΟ Περιβαλλοντικός Όμιλος Πετρούπολης " το ΠΟΙΚΙΛΟ" για μια ακόμα φορά κρούει τον καμπανάκι προς τους αρμόδιους φορείς για την μη καταπολέμηση της κάμπιας, με σχετικά εύκολο και οικονομικό τρόπο, που έχει ως αποτέλεσμα "χιλιάδες μικρά πεύκα να κινδυνεύουν να νεκρωθούν" στο Ποικίλο Όρος.

Η επιστολή που ακολουθεί απευθύνεται προς το Δασαρχείο Αιγάλεω,το Δασαρχείο Πάρνηθας την Διεύθυνση Δασών , τον ΑΣΔΑ και το Δήμο Πετρούπολης

Κύριοι,
Επανερχόμαστε, όπως και πέρυσι (13/04/2009) ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων (Thaumetopaea pityocampa). Εφέτος όπως και πέρυσι η οικολογική καταστροφή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χιλιάδες μικρά πεύκα κινδυνεύουν να νεκρωθούν με τον ερχομό της επόμενης περιόδου ξηρασίας όταν υπάρχουν λύσεις οι οποίες δεν απαιτούν αξιόλογο κόστος (οικονομικό, περιβαλλοντικό) , λύσεις που υποδεικνύονται από το Δασαρχείο Πάρνηθας (http://www.parnitha-np.gr/astheneies_peukon.htm)
Ο Όμιλος μας δώρισε το 2007 στον Δήμο Πετρούπολης μια ποσότητα του βάκιλλου (Bacillus thurigiensis) με τον οποίο ψεκάσθηκε το Άλσος του Αγίου Δημητρίου με εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κάμπιας. Το κόστος για την αγορά ικανής ποσότητας του βάκιλλου προκειμένου να ψεκασθεί το σύνολο της έκτασης των 27.000 στρεμμάτων του Ποικίλου, σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, δεν ξεπερνάει τις 20.000 -25.000 €. Αν τα ψεκαστικά οχήματα των Δήμων, του ΑΣΔΑ και των Δασαρχείων αναλάβουν τον ψεκασμό μπορούν να αποφευχθούν οι δαπανηρές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας αναθέσεις του έργου σε εργολάβους.
Ζητούμε να προγραμματισθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξουν έγκαιρα οι σχετικές πιστώσεις και να εκπονηθούν οι μελέτες από τις δασικές υπηρεσίες, τον ΑΣΔΑ και τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, ώστε την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2010 να γίνουν οι ψεκασμοί κατά της πιτυοκάμπης. Η σημερινή άθλια εικόνα της καταστροφής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα ούτε το 2008, ούτε το φθινόπωρο του 2009.
Ζητούμε από τους βουλευτές της Β΄ Αθήνας να πιέσουν με κάθε τρόπο τους αρμόδιους φορείς για την προστασία του πευκοδάσους από την οικολογική καταστροφή.
Ζητούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να στηρίξουν την προσπάθεια διατήρησης και επέκτασης του μοναδικού πνεύμονα πράσινου στη Δυτική Αθήνα.

Πετρούπολη 24/3/2010

Ο Πρόεδρος Γιάννης Μιχαλόπουλος

Ο Γραμματέας Φάνης Χαλκιάς

1 σχόλιο: